Okrogla miza: Kaj pomeni biti mama?

October 6, 2015

 

 

 

Mama 

Vsaka mama je prava mama, 
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.
****
Zgornji verzi Toneta Pavčka so neizpodbitno čudovit hommage materinstvu. Pa vendar lahko s preveč dobesednim branjem, podprtim z vkoreninjenimi stereotipi, tudi takšna dela postanejo izključujoča in obremenjujoča za velik del žensk, mater - in otrok. Vkoreninjene predstave in njihova reprodukcija prek družbeno-osebno-političnega vplivajo tudi na položaj, pravice in možnosti mater.

Na prvi okrogli mizi Čajanke z Roso v letniku 2015/16 se bomo o materinstvu pogovarjali z režiserko in publicistko Ivano Djilas, novinarko Tanjo Lesničar Pučko, dr. Veroniko Tašner s Pedagoške fakultete in dr. Darjo Zaviršek s Fakultete za socialno delo. Pogovor bo vodil Grega Zakrajšek.

****

Materinstvo naj bi bilo v sodobni družbi pravica in izbira vsake ženske. To tako zaželeno stanje pa je hkrati tudi izjemno breme - paradoksalno in brezizhodno tako za mati kot za tisto odraslo žensko, ki to ni.

Materinstvu posvečamo celoten prvi letnik Čajanke z Roso. Med drugim bomo raziskovali njegov pomen, razvoj in odnos s kapitalizmom, krščanstvom in pravljicami; razpravljali o spolnosti in materinstvu ter se nenazadnje dotaknili tudi splava.

Na tokratni - otvoritveni - okrogli mizi bomo začeli od začetka: spraševali se bomo, kaj je materinstvo, kaj sploh pomeni biti mati. Odgovore bomo iskali s pomočjo seciranja nekaj najlepših stereotipov o materinstvu.

°Katera ženska je bolj egoistična: emocionalna pošast, ki si hoče roditi ljubezen do konca svojega življenja, ali suha veja, ki ne poskrbi za nadaljevanje družine, države in vrste?
°Imajo tisti, ki slišijo tiktakanje biološke ure, prisluhe, ali je v vsaki ženski dejansko biološki mehanizem, do nekega leta vse glasnejši, bolj ciničen in paničen?
°Ali ta mehanizem materi narekuje tudi, kako lahko najbolje poskrbi za otroka?
°Si dobra mati lahko privošči iti v službo?
°Kako na trgu seksualnosti kotirajo ženske, ki so matere? 
°Je ženska brez otrok prava ženska? 
°Je mati sploh še prava ženska?
°Je mati brez očeta sploh karkoli?

Kot ponavadi smo povabili le zahtevne sogovornice, saj so takšne tudi teme. Ni pričakovati uravnoteženosti, le pronicljive, utemeljene in sveže vpoglede. Pogovor bo vodil član Čajanke z Roso Grega Zakrajšek.

 

Livestream: https://livestream.com/zivo/mama

Please reload

© 2023 vŽIVO.si