Search
  • Prenos v živo

Gregor Vesel - Creative Mornings Ljubljana


Gregor Vesel. Režiser oglasov in partner v produkcijski hiši Pakt Media.

V svet filma in gibljivih slik je vstopil po temeljitem razmisleku povsem slučajno. Paradoks, ki zahteva pojasnilo:

Po tretjem letniku fočkanja na arhitekturi in soočenju s svojo glasbeno kariero, sem prodal vso opremo in utrujen od sprememb v okolju in sistemu (1994) nekega večera stopil v Kinoteko.

Priznam, da do filma nikoli nisem imel kakšnega posebnega odnosa. Do glasbe da, do filma ali katere druge umetniške prakse pač ne. Tako sem utrujen od samega sebe nekega večera obsedel v napol prazni Kinoteki, z napol priprtimi očmi, kjer je na meji med budnostjo in spancem sledil podobam na platnu. Avtor filma Andrej Tarkovsky. Vsake toliko, če nisem imel oči ravno zaprtih in ob neverjetni zvočni kulisi ter jeziku, ki sem ga razumel le na pol, so se skozi vrata zavesti v moje možgane tihotapile neverjetne, zelo drugačne podobe in prizori. Odmaknjeni v svojem celostnem pomenu zvoka, slike in verjetno še nečesa. Nekaj, kar je usmerjalo podobe, nekaj kar jim je dajalo pomen. Nekaj, kar jih je osmislilo. In čeprav sem ga prespal polovico, je dogodek našel pot do skrajnih kotičkov mene in tistega drugega, ki ga še nisem poznal. Stalker je naslov filma in dolgo ga že nisem videl.

Potem je prišla akademija in letos si želim diplomirat. Kot večina s te šole sem odvihral v življenje s svojim absolventskim stažem. Trenutnih petnajst let stoji v svetu oglasov. Za vedno? Kdo ve.

Danes, tako kot takrat, še vedno upam, da se še kdaj dotaknem režije. V oglasu, filmu ali kje drugje. Vsake toliko se stvari poklopijo in se mi posreči. To mi daje upanje in energijo, da počnem kar počnem.

Everebody is an artist, je izjavljal Jospeh Boys. In če ga poskušamo zares razumeti, moramo stavek ponotranjiti brez zadržkov, takega kot je. Dobesedno. Čistilka, medicinska sestra, profesor, delavec. Prav vsak lahko začuti totalnost in stik z dejanjem. Športnik, režiser, slikar, glasbenik kdorkoli. Poiskati svoj način izražanja in potem z izrazom iskati resnico. To sem zasledoval tistega zimskega večera v Kinoteki, ko sem bil tudi sam Stalker.

Vredno je ohraniti, pa čeprav samo mali drobec goreče načelnosti in spoštovanja samega sebe. Nikoli ne veš, kdaj boš lahko, ali moral razpihati ogenj.

10 views

© 2023 vŽIVO.si